« www.tkk.fi

Siirry sivun sisällön alkuun




Sivun sisältö

Yleistä opettajan käyttöliittymästä

Opetushenkilökunnan käyttöliittymä on suunniteltu mahdollisimman samankaltaiseksi opiskelijakäyttöliittymän kanssa. Tällä valinnalla pyritään siihen, että opettaja pystyy hahmottamaan mahdollisimman helposti miten asiat näkyvät opiskelijoille kurssin www-sivuilla. Tämä helpottaa myös sellaisten käyttäjien arkea, jotka ovat sekä opiskelijoita että opetushenkilökuntaa (esimerkiksi www-sivuja ylläpitävät assistentit).

Opettajakäyttäjien portaali

Portaalin etusivu

Rautalankamalli: Noppa-portaalin etusivu opettajakäyttäjillä

Portaalin etusivu on opettajilla hyvin samankaltainen kuin opiskelijoillakin. Oikean laidan kurssilista muodostuu sen perusteella, minkä kurssien opetushenkilökuntaan käyttäjä kuuluu. Listaa ei voi siis muokata itse samaan tapaan kuin opiskelijapuolella. Listasta löytyy myös oikotielinkki uuden uutisen luomiseksi kurssille. Kurssien uutisotsikoiden alla näytetään opiskelijoille suunnattujen uutisten sijaan TKK:n henkilökunnalle ja erityisesti opettajille suunnattuja uutisia. Päänavigaatioon tulee todennäköisesti linkitys myös TKK:n tilavarausjärjestelmään.

Opettajan asetukset portaalissa

Opettaja voi määritellä muutamia asetuksia mukauttaakseen Noppa-portaalia oman käyttötottumuksen mukaiseksi:

  • Käyttöliittymän kieli (oletusarvoisesti Oodista saatava asiointikieli)
  • Omien kurssien uutisten tilaus sähköpostiin
  • Avataanko linkkejä uuteen ikkunaan (esimerkiksi WebOodiin siirryttäessä)
  • Viikon vinkki päälle / pois
  • Oletusasetusten palautus

Kurssin etusivu ja kurssiesite

Rautalankamalli: Kurssin etusivu opettajan silmin

Kurssien www-sivujen navigaatio on sijoitettu sivun vasempaan reunaan ja siitä löytyy seuraavat sivut, kuten opiskelijoidenkin käyttöliittymästä:

  • Kurssin etusivu (kurssiesite)
  • Aikataulu
  • Uutiset
  • Opiskelumateriaali ja tehtävät
  • Tulokset
  • Mahdolliset muut sivut

Näiden navigaatiolinkkien lisäksi opettajalla on pääsy kurssin asetuksiin.

Kurssin www-sivujen etusivulla on kurssin kurssiesite. Kurssiesitteen oikealla puolella näytetään kurssin viimeisimpiä uutisia, joiden muokkaukseen on tarjolla oikopolut. Uutisotsikoita klikkaamalla pääsee suoraan kyseisen uutisen sivulle, otsikoiden alapuolella olevasta linkistä pääsee sivulle jossa kurssin kaikki uutiset on listattuna. Myös opettajille näytetään linkki kurssin uutisten RSS-syötteeseen.

Kurssiesitteen muokkaus

Kurssiesitettä pääsee muokkaamaan sen alareunassa olevaa nappia / linkkiä painamalla.

Rautalankamalli: Kurssiesitteen muokkausnäkymä

Kurssiesitteessä lähdetään siitä, että mahdollisimman suuri osa sen tiedoista saadaan luettua automaattisesti Oodista. Näin opettajan ei tarvitse ylläpitää tietoja monessa eri järjestelmässä, tämä säästää sekä aikaa että vähentää virheiden mahdollisuutta.

Oodiin ollaan parhaillaan kehittämässä sovellusrajapintoja, jolla tietoja voidaan Oodista lukea. Tämä osio on kuitenkin vielä kovasti keskeneräinen, joten täyttä varmuutta mitä tietoja Oodista tullaan automaattisesti siirtämään kurssiesitteeseen ei ole.

Tämän, kuten myös kaikkien muidenkin sisällön muokkausnäkymien toiminnallisuus riippuu myös aikanaan valittavan järjestelmän sisältöeditorista, jolla tekstejä ylläpidetään. Editoriin tulee mahdollisuus tehdä yksinkertaisia tekstin muotoiluja (lihavointi, kursivointi, väliotsikot, jne) sekä linkkejä.

Kurssin aikataulu

Rautalankamalli: Kurssin aikataulusivu opettajan silmin

Kurssin aikataulusivulle on kerätty kaikki kurssin päivämäärät. Tämä helpottaa opiskelijoiden lisäksi myös opettajia, sillä päivämääriä ei tarvitse ylläpitää monessa paikassa ja päivämäärien oikeellisuuden pystyy tarkistamaan yhdellä silmäyksellä.

Tenttien ja välikokeiden päivämäärät, kellonajat ja paikat saadaan automaattisesti Oodista. Opettaja ei voi luoda, muokata tai poistaa tällaisia tapahtumia Noppa-portaalissa, vaan niiden muokkaus tehdään Oodiin. Oodista muutokset puolestaan välittyvät Noppa-portaaliin kerran vuorokaudessa.

Luentojen, harjoitusten yms. tapahtumat syötetään Noppa-portaalissa, eikä niitä synkronoida Oodista löytyvän tiedon kanssa. Oodissa nimittäin ei ole yleensä erillistä tapahtumaa yksittäisiä luentoja tai harjoituksia varten. (Tämä varoitus ei ole näkyvissä rautalankamallissa).

Opettajalle näytetään tapahtumien vieressä toiminnallisuudet tapahtumien muokkaukseen ja poistoon. Tapahtumalistan alapuolella on napit / linkit yksittäisen tapahtuman tai toistuvan tapahtumasarjan lisäämistä varten.

Luentokalvoihin ja harjoitustehtäviin liittyy tapahtuma kurssilla: luentokalvoilla luento ja harjoitustehtävissä tehtävän palautuksen määräaika. Tapahtumia voikin luoda myös luentokalvojen ja harjoitustehtävien lisäämisen yhteydessä, kuten hieman jäljempää huomataan.

Yksittäisen tapahtuman lisääminen

Rautalankamalli: Tapahtuman lisäys ja muokkaus

Tapahtuma lisättäessä tai muokattaessa käytetään yllä olevan rautalankamallin mukaista näkymää, jossa tapahtumalle syötetään:

  • otsikko
  • kuvaus
  • tapahtumatyyppi
  • paikka
  • tapahtuman päivämäärä
  • tapahtuman aika / alkuaika
  • tapahtuman päättymisaika

Tapahtumatyyppejä ovat luento, harjoitustilaisuus, tentti / välikoe, määräaika ja muu tapahtuma. Mikäli käyttäjä valitsee tapahtumatyypiksi määräajan, piilotetaan tapahtuman päättymisaika ja tapahtuman alkamisaika muutetaan muotoon tapahtuman aika.

Päivämäärien ja kellonaikojen syöttämiseen parhaiten soveltuvista kontrolleista keskustellaan käytettävyysasiantuntijoiden kanssa. Mahdollisuuksia on alasvetovalikoiden ja yksinkertaisten tekstiknettien lisäksi esimerkiksi erilaiset kalenterikontrollit, joihin on saattanut törmätä esimerkiksi lentoyhtiöiden lipunvarausjärjestelmissä.

Tapahtumasarjan lisääminen

Rautalankamalli: Toistuvan tapahtuman lisäys

Toistuvan tapahtuman lisäämiseen on suunniteltu työkalu, joka on muuten vastaava kuin edellä esitetty yksittäisen tapahtuman lisäysnäkymä, mutta nyt käyttäjältä kysytään tapahtumasarjan alkupäivämäärä, loppupäivämäärä ja viikonpäivät, joille tapahtuma lisätään.

Tapahtumasarjan lisäys on pyritty pitämään mahdollisimman yksinkertaisena, jotta käyttöliittymästä ei tulisi liian monimutkaista ja jotta toiminnallisuuden toteutus pysyisi riittävän yksinkertaisena. Tästä syystä ei ole mahdollista luoda tapahtumasarjaa, jonka kellonajat tai paikat vaihtelisivat sarjan sisällä. Jos kurssilla on esimerkiksi luentoja tiistaisin ja torstaisin, mutta luennot ovat eri aikaan (tai eri paikassa), tulee opettajan luoda kaksi tapahtumasarjaa: toinen tiistain luennoille ja toinen torstain luennoille.

Tapahtumasarjaa ei myöskään voi muokata sarjana enää sen jälkeen kun se on luotu, vaan tapahumista luodaan "toisistaan tietämättömiä" tapahtumia. Mikäli tapahtumasarjasta pitää poistaa yksittäisiä tapahtumia, onnistuu tämä yksinkertaisesti poistamalla tämä yksittäinen tapahtuma kuten mikä tahansa muukin tapahtuma. Mikäli puolestaan tapahtumien tietoja pitäisi muokata, on muokkaus tehtävä joko

  • yksitellen jokaiseen tapahtumaan
  • tai poistamalla tapahtumat ja luomalla uusi sarja, johon syötetään oikeat tiedot

Kurssin uutiset

Rautalankamalli: Kurssin uutislista opettajan silmin

Tältä sivulta opettaja näkee kurssin kaikki uutiset käänteisessä aikajärjestyksessä (uusin ensin). Uutisotsikko on linkki varsinaiselle uutissivulle. Kunkin uutisen vieressä on toiminnallisuus uutisen muokkaukseen ja poistamiseen. Uuden uutisen lisäämistä varten listan alapuolella on nappi / linkki lisäystoimintoon.

Uuden uutisen lisäys

Rautalankamalli: Uutisen lisäys ja muokkausnäkymä

Opettaja lisää uutiselle otsikon ja sisällön. Uutisen päivämäärä ja kellonaika sekä uutisen kirjoittaja tallennetaan automaattisesti. Mikäli uutista muokataan, päivitetään päivämäärää automaattisesti ja uutiseen lisätään huomautus päivityksen ajankohdasta.

Kurssin opiskelumateriaali ja tehtävät

Rautalankamalli: Kurssin opiskelumateriaali ja tehtävät listattuna opettajan silmin

Opettaja näkee tältä sivulta kootusti kurssin www-sivuilla jakamansa opiskelumateriaalin ja harjoitustehtävät. Materiaalia on kolmea tyyppiä

  • Harjoitustehtäviä
  • Luentomateriaalia
  • Muuta materiaalia (esim. PDF-muodossa olevia artikkeleita, jotka eivät liity yksittäiseen luentoon)

Harjoitustehtävien, luentomateriaalin ja muun materiaalin yhteydessä opettajalle näytetään toiminnallisuudet muokkaukseen ja poitamiseen. Opettajalle näytetään myös nappi / linkki, jolla materiaalia voi lisätä.

Opettaja voi lisäksi luoda kurssille www-sivuja, jotka näkyvät kurssin navigaatiossa sivun vasemmassa reunassa. Laajempia verkkomuotoisia kokonaisuuksia varten opettaja voi tilata Noppa-portaalista kurssilleen Optima-järjestelmästä työtilan (katso alempaa), jossa voi olla hyvin monipuolista materiaalia (esimerkkinä mainittakoon vaikkapa webissä tehtävät ja palautettavat monivalintatehtävät).

Harjoitustehtävän lisääminen

Rautalankamalli: Harjoitustehtävän lisääminen

Jotta harjoitustehtävän palautuspäivämäärä voitaisiin näyttää kurssin tapahtumakalenterissa, tulee opettajan ensimmäiseksi määritellä tehtävän palautuksen määräaika ja sen tiedot. Kuten aiemmin tapahtumien yhteydessä jo mainittiinkin, on päivämäärien ja kellonajan syöttötapa vielä hieman auki ja asiasta keskustellaan käytettävyysasiantuntijoiden kanssa.

Harjoitustehtävän lisäyksen toisessa vaiheessa syötetään harjoitustehtävän tehtävänanto. Sisällön muotoiluun tulee yksinkertaisia toiminnallisuuksia, jolla voidaan tehdä esimerkiksi väliotsikoita, lihavointia, kursivointia. Lisäksi tulee mahdollisuus tehdä linkkejä, lisätä kuvia ja liitetiedostoja.

Luentomateriaalin lisääminen

Rautalankamalli: Luentomateriaalin lisääminen

Myös luentokalvojen tai muun luentokohtaisen materiaalin lisäämisen yhteydessä materiaali tulee liittää kurssin tapahtumakalenterissa olevaan luentotapahtumaan. Opettaja voi valita joko jo olemassa olevan luennon tai luoda suoraan tästä näkymästä uuden luennon.

Muun materiaalin lisääminen

Rautalankamalli: Muun materiaalin lisääminen

Muun materiaalin lisääminen tapahtuu vastaavalla tavalla kuin luentokalvojen lisääminen. Muulla materiaalilla ei kuitenkaan ole kytköstä yksittäiseen luentotapahtumaan.

Kurssin tulokset

Rautalankamalli: Kurssin tulokset listattuna opettajan silmin

Tälle sivulle on koottu kurssin harjoitustöiden, välikokeiden, tenttien jne tulokset. Opettajalla on pääsy yksittäisen tulossivun muokkaukseen ja poistamiseen, sekä uuden tulossivun lisäämiseen.

Uusien tulosten lisääminen

Rautalankamalli: Kurssin tulosten lisäys

Eri opettajilla on erilaisia käytäntöjä tulosten julkaisuprosessissa, joten Noppa-portaaliin on suunniteltu kolme eri tapaa, jolla tulokset voidaan julkaista. Tällä on pyritty siihen, että opettajien ei tarvitsisi tehdä ylimääräistä työtä tulosten julkaisun yhteydessä. Julkaisutavat ovat:

  • Tulostaulukon lisääminen CSV-tiedostona. Esimerkiksi Excelillä, OpenOfficella tai muulla taulukkolaskentaohjelmalla voi tallentaa CSV-tiedostoja. Näitä tiedostoja on helppo käsitellä koneellisesti ja niistä voidaan muodostaa siistejä HTML-muotoisia taulukoita
  • Tulosten lisääminen liitetiedostona
  • Tulossivun luominen HTML-editorilla

Kolmannesta lisäysvaihtoehdosta ei ole tällä hetkellä rautalankamallia, koska käyttöliittymä riippuu valittavassa järjestelmässä käytettävästä HTML-editorista.

Kurssin asetukset

Opettajalla on pääsy ylläpitämänsä kurssin asetuksiin. Linkki kurssin asetuksiin tulee todennäköisesti kurssin navigaation alapuolelle.

Rautalankamalli: Kurssin asetusten etusivu

Kurssin asetukset on jaettu selkeyden vuoksi välilehdille. Tällä asetusten etusivulla annetaan opettajalle lyhyet pikaohjeet siitä, mitä milläkin välilehdellä voi tehdä.

Kurssin WWW-sivuihin liittyvät asetukset

Rautalankamalli: Kurssin WWW-sivuihin liittyvät asetukset

Tällä välilehdellä opettajalle näytetään napit / linkit, joiden kautta voi muokata kurssin WWW-sivuja ja niiden asetuksia. Tärkein kurssin sivuihin liittyvä asetus määrittää päivämäärävälin, jolloin kurssin WWW-sivut ovat ajankohtaiset. Muina ajankohtina opiskelijoille näytetään kaikilla sivuilla varoitus, että kurssi ei ole parhaillaan käynnissä.

Rautalankamalli: Kurssin WWW-sivujen voimassaolon määrittäminen

Opettajalle on tarjolla lisäksi kurssin siivoustyökalu, jonka avulla kurssin sivuilta voi poistaa vanhoja sivuja esimerkiksi ennen lukukauden alkua. Siivoustyökalun avulla voi poistaa kurssin uutiset, harjoitustehtävät, luetomateriaalit, muut opiskelumateriaalit, tulokset ja tyhjentää tapahtumakalenterin. Näin uuden lukukauden alkaessa opettajan ei tarvitse klikkailla kymmeniä tai satoja kertoja vanhojen asioiden poistamiseksi.

Opettaja voi myös määritellä kurssinsa kieliasetuksia. Kieliversioiden suunnittelu on vielä kesken.

Opettaja voi kurssin asetusten perusteella määritellä myös kurssimateriaalin julkisuutta. Vaihtoehtoina tulee olemaan näillä näkymin se, että materiaali näkyy koko Internetille sekä se, että materiaali on rajattu TKK:laisille. Jälkimmäisessä tapauksessa materiaaliin pääsee käsiksi TKK:n verkosta ilman kirjautumista, mutta kotikäyttökin on mahdollista kirjautumalla portaaliin. Mikäli kurssimateriaalin jakaminen tulee pystyä rajoittamaan ainoastaan kurssin opiskelijoihin, tulee materiaalin jakaminen tehdä Optima-järjestelmän kautta. Tämä siksi, että Noppa-portaalin oikeuksien hallinnasta ei haluta tehdä tarpeettoman monimutkaista ja opiskelijoille halutaan säilyttää mahdollisuus merkitä kursseja omiksi kursseiksi ilman, että kurssille pitää virallisesti ilmoittautua WebOodissa.

Materiaalin julkisuusasioita käsitellään projektin ohjausryhmän 9.10.2006 pidettävässä kouksessa, jossa mm. TKK:n opintoasioista vastaava vararehtori Kalevi Ekman ja opintoasioiden päällikkö Anneli Lappalainen ovat linjaamassa mitä asioita opettajan tulee pystyä julkisuusmielessä määrittelemään ja mitkä ovat kaikille kursseille yhtenäisiä käytäntöjä. Aiheesta voi keskustella uutisryhmässä puhe.etkk. Projektin ohjausryhmän tavoittaa sähköpostitse osoitteesta mle-or (at) tkk.fi. Kesälomista johtuen palautteeseen vastaamisessa saattaa esiintyä viivettä, mutta kaikkiin palautteisiin vastataan lomien jälkeen.

Optima-järjestelmään liittyvät asetukset

Rautalankamalli: Kurssin Optima-työtilaan liittyvät asetukset

Opettaja voi tämän sivun toimintojen kautta tilata kurssillensa uuden Optima-työtilan verkko-opetusta varten. Aikaisemmin käsityönä tapahtunut opiskelijoiden liittäminen kurssin työtilaan automatisoidaan siten, että opettaja voi Noppa-portaalin kautta siirtää kurssille ilmoittautuneet opiskelijat Optima-työtilaan. Siirto voidaan tehdä joko välittömästi tai ajastetusti siten, että siirto tehdään vasta, kun kurssin ilmoittautumisaika on päättynyt.

Kurssihenkilökuntaan liittyvät asetukset

Rautalankamalli: Kurssin henkilökuntaan liittyvät asetukset

Kurssin henkilökunta voi muokata kurssin henkilokuntaa yllä olevan käyttöliittymän avulla. Kurssin Oodin merkityn vastuuopettajan ylläpito-oikeudet tulevat kurssille automaattisesti, eikä tällaisia opettajia voi poistaa kurssihenkilökunnasta.

Prujuasetukset

Tässä vaiheessa ei ole vielä selvyyttä siitä, toteutetaanko prujuihin liittyvät toiminnallisuudet Noppa-portaalissa vai WebOodissa.